Biografija

Davor Jelisic biographyDavor Jelisić uistinu potvrđuje izreku da jabuka ne pada daleko od stabla!

Sin poznatog ak. slikara Pere Jelisića, čije skulpture, izložene diljem Europe i SAD-a, krasi i ordenje nacionalnih nagrada, nastavio je umjetničku obiteljsku tradiciju i izgradio svoj prepoznatljiv, osebujan umjetnički stil. Tu originalnost umjetničkog izricaja već zarana je prepoznao otac Pero Jelisić koji je svojim procjenama i iskustvom stručno pratio Davorov razvitak, ali nije na njega suštinski utjecao.

Rođen 1975. u Zagrebu, Davor Jelisić je od malih nogu crtao na svemu čega se dohvatio, tako da je upisivanje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, smjer keramika, godine 1994., samo predstavljalo potvrdu tog već zacrtanog puta. Nakon završene Škole upisuje Grafički fakultet u Zagrebu, Smjer dizajn, gdje na 4. godini, (u klasi prof. Jozića, Grafičke tehnike) pokazuje izniman interes za grafiku, ponajprije stare tehnike poput bakropisa, linoreza, suhe igle, aquatinte, kombinirane tehnike, rezervaque… ne tako česte tehnike kod suvremenih umjetnika.
Zahvaljujući prepoznatom talentu, stvara svoja djela na grafičkom odjelu Likovne akademije, što mu je omogućilo plodan prostor za daljnji rad i razvijanje. Crtež je od samih početaka konstanta i osnova u njegovom radu, no kreativnost ispoljava i kroz brojne druge tehnike, poput akvarela, akrila, ulja, ugljena i tuša.

Spomenimo neke značajnije momente u Davorovom stvaralaštvu:

Samostalne izložbe
1999. Lake McDonald, Glacier NP Montana, USA
2007. Knjižnica Zapruđe, Zagreb
2009. Gjuro2, Zagreb
2010. Studio za orijentalne plesove “Čarobni vrt”, Zagreb
2010. Knjižnica “Bogdan Ogrizović”, Zagreb
2012. Knjižnica “Dugave”, Zagreb
2015. Smoothie bar “Sokić”, Zagreb
2018. Salon “Mandala” (frizura&kultura), Zagreb
2019. Knjižnica “Špansko – Jug”, Zagreb

Skupne izložbe
1997. Grafički fakultet, Zagreb
2007. Galerija Kristofor Stanković, Zagreb
2009. Galerija Zlatni konj, Zagreb
2009. Galerija Mirko Virius, Zagreb

Radovi Davora Jelisića nalaze se u SAD-u, Australiji, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Poljskoj, Latviji, BiH, i drugdje.

Davor je, osim toga, sudionik većeg broja likovnih kolonija, bilo jednodnevnih (URIHO), bilo višednevnih (Plitvice 2006., Pula 2006., Rab 2007. i 2008.), te mnogih drugih (Ex Tempore u Groznjanu i Voloskom, 2018). Spomenimo i prostor koji je Davor dobio u nekim stručnim časopisima (“Dom i kultura”) te razne objave u drugim medijima.

Davorovu umjetničku kreativnost i originalnost dodatno potcrtava i njegova svestrana stvaralačka priroda, a naročito pozitivna energija koju prenosi na svoje ekološke projekte ali i druge ljude, putem relaksirajućih masaža i energetskih tretmana.

Ruke su doista čudesan alat Davora Jelisića.